Tradities

15 augustus: Kroedwusj zegenen aan de Leenderkapel

 

Op 15 augustus viert de Kerk het Hoogfeest van Maria Tenhemelopneming. Bij gelegenheid van dit oudste en belangrijkste Mariafeest is er die dag om 19.00 uur een eucharistieviering aan de Leenderkapel in Schaesberg.

 

Tijdens die mis worden - volgens Limburgse traditie - ook de kruidenboeketten of ‘kroedwusj’ gezegend. De ‘kroedwusj’ hoort samengesteld te zijn uit zeven verschillende kruiden, bloemen en korenaren: twee graansoorten (tarwe en rogge), twee kruiden met geneeskrachtige werking (duizendblad en boerenwormkruid) en twee kruiden die het onweer kunnen weren (alsem of bijvoet en koninginnekruid, ook wel donder- of leverkruid genoemd).

 

Op sommige plaatsen bestaat het gebruik om wilgenroosjes en huislook in het boeket op te nemen. Het zevende kruid is het walnotenblad. Dit is samengesteld uit zeven blaadjes. Beweerd wordt dat de bliksem nooit in een notenboom inslaat. De boeketten werden vroeger samengebonden met een lint van zeven el lang en opgehangen boven huis- en staldeuren. Bij onheil werden er een paar takjes van in de het haardvuur geworpen.

 

De kruiden worden met Maria Tenhemelopneming gezegend, omdat Maria vaak aangeduid wordt met namen die ontleend zijn aan de plantenwereld (bij de Leenderkapel: bloem van de Karmel) en omdat zij de bloem is die de vrucht Jezus heeft voortgebracht. Na afloop van de vieringen worden de boeketten 'kroedwusj' uitgedeeld.

Meer informatie over de viering van vrijdag 15 augustus >>>

Meer informatie over Maria Tenhemelopneming >>>

Word vriend van de Leenderkapel

 

De instandhouding van de Leenderkapel is alleen mogelijk dankzij de financiële bijdragen van zeer veel Vrienden van de kapel. Vriende worden kan al vanaf vijf euro per jaar. Lees verder >>>