Sluiting met omroeppastor

Het waren de paters montfortanen die 90 jaar geleden naar de Schaesbergse wijk Leenhof kwamen om een nieuwe parochie te stichten. De paters maakten ook veel werk van de Mariadevotie bij de Leenderkapel in het bos achter de kerk aan de Heerlenseweg. De kerk is inmiddels gesloten, maar de kapel van Leenhof is onverminderd populair. Op dinsdag 31 mei komt de leider van de Nederlandse montfortanen pater Peter Dennenman naar Leenhof voor de sluiting van de meimaand.
 
Dennenman is bij veel mensen wellicht bekend, omdat hij jarenlang het gezicht was van de eucharistievieringen die door RKK/KRO op landelijke televisie werden uitgezonden. Inmiddels leidt hij de Nederlandse provincie van de montfortanen, die nog actief zijn in onder meer Schimmert, Valkenburg en diverse plaatsen buiten Limburg. Toen de stichting Leenderkapelletje pater Dennenman benaderde om nog eens terug te komen naar Leenhof, waar zijn congregatie zo lang actief is geweest, reageerde hij daar onmiddellijk positief op.
 
De reden dat juist dit jaar de banden tussen de Leenderkapel en de paters montfortanen worden aangehaald, heeft te maken met een bijzonder jubileum. De paters herdenken namelijk dat het dit jaar 300 jaar geleden is dat hun stichter Louis-Marie Grignion de Montfort overleed. De Montfort was een groot Mariavereerder. Bij zijn dood liet hij drie religieuze congregaties na, waaronder de paters montfortanen en de zusters Dochters der Wijsheid. Beide congregaties hebben in het verleden kloosters in Schaesberg gehad. Diverse Schaesbergenaren zijn bij hen ook als pater of zuster ingetreden. Ook hebben zij vele jaren de zorg voor de Leenderkapel op zich genomen. Zo’n twintig jaar geleden vertrokken de paters uit Leenhof en werd het beheer van de kapel overgedragen. 
 
De devotie voor Maria bleef echter overeind en de hele meimaand door is elke dag een viering bij de Leenderkapel, waarvan sommige extra feestelijk zijn. Daartoe hoort ook viering bij gelegenheid van de sluiting van de meimaand op dinsdag 31 mei. De eucharistieviering met pater Dennenman begint om 19.00 uur. De muziek wordt verzorgd door een bijzonder koor: de damesschola Gaudens Gaudebo onder leiding van Jaap Dekker. 
 
Overigens is na de meimaand het bedevaartseizoen bij de Leenderkapel nog niet voorbij. Tot en met eind augustus is er elke zaterdagmorgen om 8.30 uur een eucharistieviering bij de kapel.
 

Word vriend van de Leenderkapel

 

De instandhouding van de Leenderkapel is alleen mogelijk dankzij de financiële bijdragen van zeer veel Vrienden van de kapel. Vriende worden kan al vanaf vijf euro per jaar. Lees verder >>>