Mariafeest bij kapel

In de zomermaanden is er doorgaans alleen op zaterdagmorgen een viering bij de Leenderkapel, behalve op maandag 15 augustus. Dan vieren we namelijk het hoogfeest van Maria Tenhemelopneming.

 

Bij gelegenheid van het  belangrijkste Maria feest van het jaar is er die maandagavond om 19.00 uur een extra heilige mis aan de Leenderkapel. Zoals gebruikelijk wordt vanaf 18.45 uur de rozenkrans gebeden.

 

Kroedwusj zegenen

Tijdens de eucharistieviering wordt ook de traditionele Kroedwusj gezegend. Vrijwilligers van de kapel trekken de week voorafgaand aan 15 augustus erop uit om de kruiden te plukken en boeketten te maken. Maar bezoekers mogen ook zelf een eigen ‘kroedwusj’ van thuis meebrengen.

 

Volgens de traditie hoort zo’n boeket samengesteld te zijn uit zeven verschillende soorten kruiden, bloemen en korenaren: twee graansoorten (tarwe en rogge), twee kruiden met geneeskrachtige werking (duizendblad en boerenwormkruid), twee kruiden die het onweer weren (alsem of bijvoet en koninginnekruid, ook wel donder- of leverkruid genoemd). Het zevende kruid is het walnotenblad, dat samengesteld is uit zeven blaadjes. 

Word vriend van de Leenderkapel

 

De instandhouding van de Leenderkapel is alleen mogelijk dankzij de financiële bijdragen van zeer veel Vrienden van de kapel. Vriende worden kan al vanaf vijf euro per jaar. Lees verder >>>