Kroedwusj zegenen aan kapel

Maria Tenhemelopneming is het belangrijkste Mariafeest van de katholieke kerk. Gelovigen herdenken dan dat de moeder van Jezus aan het einde van haar leven met ziel en lichaam in de hemel werd opgenomen. Op dinsdag 15 augustus wordt dit hoogfeest ook gevierd aan de Leenderkapel in Landgraaf-Leenhof. 

 

Om 19.00 uur is er een feestelijke eucharistieviering bij de bijna 400 jaar oude kapel van Onze-Lieve-Vrouw van de berg Carmel in het Kapellerbos. Tijdens deze heilige mis wordt ook de traditionele ‘kroedwusj’ gezegend: het kruidenboeket dat herinnert aan de tenhemelopneming van Maria. Volgens de overlevering werden na de ontslaping van Maria in haar graf alleen maar bloemen aangetroffen. De traditie zegt dat de gezegende kroedwusj ook een beschermende werking heeft bij onweer en ander onheil.
 

Vrijwilligers van de kapel trekken de week voorafgaand aan 15 augustus erop uit om de kruiden te plukken en de boeketten te maken. Dit is een precies karwei, omdat alle boeketten uit een vastgesteld aantal kruiden moeten bestaan. Deze worden op 15 augustus aan de Leenderkapel gezegend en uitgedeeld. Bezoekers mogen ook zelf een eigen ‘kroedwusj’ van thuis meebrengen. 

 
Veel bezoekers
Op zaterdag 2 september wordt het bedevaartseizoen aan de Leenderkapel afgesloten met een lichtprocessie van de HH. Petrus & Pauluskerk in Schaesberg naar de kapel van Leenhof. De Leenderkapel mag zich verheugen in een grote belangstelling van gelovigen. De dagelijkse vieringen in de meimaand zijn gemiddeld door meer dan 100 mensen bezocht. Dat betekent er over de hele maand genomen meer dan 3100 pelgrims zijn geweest. Tot eind augustus is er elke zaterdagmorgen om 8.30 uur een heilige mis bij de kapel.
 

Word vriend van de Leenderkapel

 

De instandhouding van de Leenderkapel is alleen mogelijk dankzij de financiële bijdragen van zeer veel Vrienden van de kapel. Vriende worden kan al vanaf vijf euro per jaar. Lees verder >>>