Kroedwusj zegenen 2018

 
Op woensdag 15 augustus viert de Kerk het hoogfeest van Maria Tenhemelopneming. Dit is het belangrijkste Mariafeest van het jaar. Traditioneel wordt op die dag in Limburg ook de zogeheten ‘Kroedwusj’ gezegend. In Schaesberg gebeurt dat elk jaar bij de Leenderkapel in Leenhof. Op die dag is er om 19.00 uur een eucharistieviering bij de kapel, met zegening van de kruiden. De mis wordt muzikaal begeleid door het koor Gaudens Gaudebo.
 
De traditie om Kroedwusj te verzamelen en te zegen is al heel oud. Volgens de traditie beschermen deze kruidenboeketten tegen tal van vormen van onheil, waaronder blikseminslag. In de dagen voorafgaand aan 15 augustus zullen vrijwilligers de kruiden gaan plukken en de boeketten maken. Wie wil, mag ook een ‘kroedwusj’ van thuis meebrengen. 
 
De Leenderkapel ligt in het Kapellerbos in Landgraaf. De kapel is te voet bereikbaar vanaf de Heerlenseweg en met de auto/fiets via de Leenderkapelweg. Vriendelijk verzoek om auto’s zoveel mogelijk buiten het bos te parkeren. 

Word vriend van de Leenderkapel

 

De instandhouding van de Leenderkapel is alleen mogelijk dankzij de financiële bijdragen van zeer veel Vrienden van de kapel. Vriende worden kan al vanaf vijf euro per jaar. Lees verder >>>